דמנציה היא תסמונת רפואית שפוגשת אנשים רבים לאורך החיים שלהם, בעיקר אנשים שמגיעים לגיל השלישי. על אף שדמנציה מהווה תסמונת רפואית מוכרת למדי הפוגשת אנשים רבים מאוכלוסיות רבות, התמודדות עם דמנציה היא לא פשוטה כלל, ועשויה להיות לא קל גם לאדם שסובל מדמנציה, אך בעיקר עבור אלו שסובבים אותו. בשורות הקרובות נרחיב עבורכם עוד על דמנציה, ונגע טיפה בדרכי הטיפול וההתמודדות השונות במצבים שונים של דמנציה.
מה היא בדיוק דמנציה?
דמנציה, אשר נקראת גם בשמה העברי – שטיון, היא תסמונת רפואית אשר מתאפיינת בירידה חדה בתפקוד הקוגנטיבי של האדם שסובל ממנו, זאת לדוגמת – יכולות הדיבור, יכולות זיכרון, התמצאות, וכיוצא בזאת. על מנת שירידה בתפקוד הקוגנטיבי ייחשב בתור דמנציה, אזי שירידה זו צריכה להיות חדה ומשמעותית ביחס ליכולות הקוגנטיביות השונות שהיו בעבר.
כיצד ניתן לטפל בדמנציה?
טיפול במצבים של דמנציה הוא לא פשוט, ולרוב לא ניתן לשנות את מצב המחלה אצל האדם שסובל ממנה, אלא לחלופין, ניתן לסייע ולעזור לאותו האדם עם תסמינים המחלה וההשפעות השונות של המחלה על התפקוד הקוגנטיבי של אותו האדם שסובל ממנה. ישנן מספר תרופות אשר ניתנות לחולי דמנציה רבים, תרופות שנועדו בעיקר להקל על תסמיני המחלה השונים. בנוסף, תרגילים כישוריים רבים יכולים לסייע במקרים רבים בהם ישנה דמנציה אשר נמצאת בשלביה המקדימים.
מהי הדרך לטפל במצב?
ברגע שמזהים אצל אדם קרוב אלינו תסמינים בולטים המאפיינים את המחלה לרבות בלבול בזמנים, הליכה לאיבוד במקומות המוכרים לו, איבוד חפצים, בעיה או חוס יכולת למצוא פתרונות לבעיות, חוסר יכולת לזכור אירועים או אנשים, קושי להתמצא במרחב הביתי, קושי בקיום תקשורת, הפרעות במצב הרוח וכדומה, יש כל מיני דרכי טיפול שניתן לאמץ. הטיפול הראשון הוא כמובן טיפול תרופתי המסייע במידה מסוימת לעקב את הופעת התסמינים החמורים שבעצם מעודדים הגעה לשלבים מתקדמים של המחלה. בנוסף, מכיון ואנשים החולים במחלה גם סובלים מבעיות נפשיות, גם פה המענה הינו תרופתי. מעבר לכך יש טיפולים רבים נוספים כמו טיפול תומך במטופל ובמשפחתו, טיפול במצוקה נשימתית, טיפול בתהליכי התייבוש, טיפול המסייע במניעת פצעי לחץ ועוד.