בדיקת NIPT היא בדיקה טרום לידתית לא פולשנית שיכולה לזהות נוכחות של מומים כרומוזומליים בעובר. ניתן לזהות חריגות אלו לפני השבוע ה-20 להריון. בדיקת NIPT נחשבת בטוחה ויעילה כאשר משתמשים בה בשילוב עם בדיקות סקר אחרות כגון אולטרסאונד ובדיקות דם של האם. זה יכול לשמש גם לבדיקת תסמונת דאון, טריזומיה 18, טריזומיה 13, טריזומיה 21 ותסמונת פאטאו. בדיקת NIPT מאושרת על ידי ה-FDA לשימוש בנשים בהריון משבוע 10 להריון ועד תאריך היעד שלהן, אך אין להשתמש בה ככלי בדיקה עצמאי.
בדיקת NIPT – במה מדובר?
NIPT ראשי תיבות של Non-invasive Prenatal Testing. זוהי בדיקת דם שיכולה לזהות מומים כרומוזומליים בעובר כגון תסמונת דאון, טריזומיה 18 וטריזומיה 13. הבדיקה נעשית בדרך כלל בין 10 ל-13 שבועות של הריון כדי לקבוע אם יש חריגות בעובר או לא. הבדיקה אינה פולשנית ואינה מצריכה פנייה לרופא.
נעשה שימוש בבדיקות NIPT במדינות רבות ברחבי העולם כולל קנדה, ארצות הברית, אוסטרליה, בריטניה וניו זילנד. היא נעשית בשימוש גם גם על ידי הנציבות האירופית מאז 2011 ככלי סקר לנשים בסיכון להרות עם עובר פגוע.
NIPT היא בדיקה טרום לידתית לא פולשנית חדשה שיכולה לדעת את המין ואת הסיכון לתסמונת דאון בעובר. זוהי דרך מהירה, מדויקת ובמחיר סביר לבדיקת תסמונת דאון. הבדיקה אינה מדויקת ב-100% אך הוכח כי יש לה שיעור דיוק של 99%.
ניתן להשתמש בבדיקת NIPT במגוון דרכים:
– לנשים בהריון עם הריונות בסיכון גבוה
– לזוגות המנסים להרות
– להורים שרוצים לדעת את מינו של ילדם לפני הלידה
אז מתי מבוצעת הבדיקה?
ה-NIPT מבוצע בדרך כלל בין שבועות 11 ל-13 להריון על מנת לזהות תסמונת דאון וחריגות כרומוזומליות אחרות לפני הלידה. זה יכול להתבצע גם כהליך עצמאי או כחלק מבדיקת מי שפיר, CVS או אולטרסאונד. ה-NIPT זכה לביקורת רבה על חוסר הדיוק וחוסר הרגישות שלו בכל הנוגע לאיתור טריזומיות בעוברים עם כרומוזומים תקינים. בדיקת NIPT היא בדיקה טרום לידתית לא פולשנית שיכולה לקבוע את הסיכון להפרעות כרומוזומליות בעובר בנשים הרות. בכל אופן, בין אם מדובר על טיפול בחרדת נטישה ובין אם כל טיפול אחר, חשוב לבחור ברופא מוביל!