את בהריון? בשעה טובה! עכשיו את ודאי רוצה לדעת מה שלום העובר שלך ולוודא את בריאותו. במאמר זה נסביר על הדרך הפשוטה והחדשנית ביותר לעשות זאת.
מהי בדיקת NIPT?
בדיקת NIPT היא בדיקה, המתבצעת בזמן ההיריון ומטרתה לאתר בעיות כרומוזומליות אצל העובר על ידי בחינת ה-DNA העוברי. ה-DNA העוברי מצביע על כל המבנה הכרומוזומלי של העובר ולכן הבדיקה שלו יכולה להצביע כבר משלב מוקדם על בעיות כרומוזומליות שונות ולאפשר להורים להיות רגועים יותר בזמן ההיריון או לקבל החלטות לגבי המשכו כבר מהשלבים המוקדמים שלו.
איך זה עובד?
בניגוד לבדיקת סיסי השיליה או מי השפיר, מדובר על בדיקה לא פולשנית עבור ההיריון והיא מתבצעת באמצעות בדיקת דם של האם. זאת, משום שהתגלה בשנים האחרונות, שה-DNA העוברי משחרר חלקים שלו אל הדם האימהי וכך ניתן לאתר דרכו כמעט את כל מה שניתן לאתר באמצעות הבדיקות הפולשניות.
היתרון הגדול
היתרון הגדול ביותר של בדיקת NIPT הוא, היותה בלתי פולשנית. למה זה חשוב כל כך? מפני שכבר שנים רבות ידוע הסיכון הגדול שבבדיקות סיסי השיליה ומי השפיר מפני שהן עלולות לגרום להפלה, אם הן לא מבוצעות כראוי. כמו כן, כאשר מדובר היריון מרובה עוברים, ההעדפה היא שלא לבצע בדיקות פולשניות עקב רמת סיכון גבוהה יותר לאבדן ההיריון, שנחשב גם כך להיריון בסיכון גבוה.
מה ניתן לאתר?
בדיקת ה-NIPT יכולה לבדוק תסמונות כרומוזומליות רבות. ביניהן: תסמונת דאון, תסמונת פטאו, תסמונת טרנר, תסמונת ג'ייקובס, תסמונת טריפל X, תסמונת לנגר – גדעון, תסמונת קרי דו שה, תסמונת וולף – הירשהורן, תסמונת קליינפלטר ועוד רבות. כמו כן, באמצעות בדיקה זו ניתן גם לגלות את מין העובר.
למי זה מומלץ?
בדיקת NIPT מומלצת בעיקר כאשר מדובר על היריון מרובה עוברים, נשים הרות מעל גיל 35, כאשר אצל משפחות ההורים יש היסטוריה של בעיות כרומוזומליות, לאחר גילוי ממצאים מחשידים בבדיקות קודמות, כאשר נמצאו בעיות כרומוזומליות בהריונות קודמים או כאשר ההיריון מוגדר כהריון בסיכון גבוה.